Misteri Tersembunyi Dibalik Lukisan "Dorian Gray"

Posted By atankz Saturday, March 30, 2013 8:40:55 AM
Rated 5 stars based on 1 vote.
Add to Favorites0
Author Message
atankz
 Posted Saturday, March 30, 2013 8:40:55 AM
Leluhur

Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)Leluhur - (224,493 reputation)
Group: Forum Members
Last Active: Monday, April 1, 2013 7:23:41 PM
Posts: 6,330, Visits: 3,988
Dorian Gray adalah seorang lelaki inggeris yang kaya. Dia tinggal di kota London semasa zaman Victoria. Seperti lelaki-lelaki lain dia gemarkan seni dan wanita-wanita cantik. Tapi nasibnya baik, Dorian bukan saha kaya tetapi kacak, matanya berwarna biru cerah dan rambutnya pula perang keemasan. Wajahnya yang tampan menyebabkan ramai wanita yang tergila-gilakannya.
Disebabkan ketampanannya, seorang pelukis potret terkenal, Basil Hallward terlalu ingin mengabadikan wajah jejaka tampan itu dalam lukisannya. Bagaimanapun permintaan tersebut ditolak. Setelah puas dipujuk, barulah Dorian bersetuju dengan permintaan Basil. Tapi sebaik saja melihat potret wajahnya yang telah siap, dia cuba memusnahkannya.


Lukisan itu terlalu indah sehinggakan Dorian tidak dapat menerima kenyataan. Menurutnya, dia akan tua dan hodoh manakala potretnya akan terus muda dan tampan. Basil berhasil melarangnya dan berjaya memujuknya agar menggantungkan potret itu di dalam perpustakaan rumahnya.

Beberapa hari kemudian, beberapa kejadian ganjil telah berlaku. Kelakuan Dorian mula berubah. Dia memutuskan pertunangannya dengan seorang pelakon, Sybil Vane. Lama kelamaan perangainya semakin buruk. Bekas tunangnya yang terlalu kecewa membunuh diri dengan meminum racun.
Sehari selepas kematian tunangnya, Dorian masuk ke perpustakaan.


Dia ternampak kedut-kedut halus muncul di sekeliling mulut pada potretnya. Tapi wajahnya yang sebenar tetap tampan seperti biasa. Melihatkan kejadian aneh itu, Dorian mengalihkan potretnya ke sebuah bilik di tingkat atas. Di sana tiada orang yang akan melihat potretnya yang semakin hari semakin hodoh dan menyeramkan

Tahun demi tahun berlalu, kisah mengenai kelakuan buruknya semakin tersebar di kota London. Tapi mereka amat terperanjat melihat wajah Dorian yang masih tampan dan tidak sedikitpun berubah.

salam kenal

Reading This Topic

Expand / Collapse

Back To Top